Τι είναι τα πνευματικά δικαιώματα;
Όταν κάποιος δημιουργεί ένα έργο, τότε γίνεται ο πνευματικός δημιουργός του και αποκτά πάνω σε αυτό πνευματική ιδιοκτησία. Αυτή η ιδιοκτησία περιλαμβάνει, ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το έργο του, όπως επίσης και το δικαίωμα να προστατεύει τον προσωπικό του δεσμό προς αυτό.
Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να παίξει μουσική δημόσια ;
Για να παραχωρήσουν άδεια για να παιχτεί δημόσια η μουσική τους σε καταστήματα, οι συνθέτες/ στιχουργοί, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές και οι παραγωγοί έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν σχετικό αντάλλαγμα – αμοιβή από τους ιδιοκτήτες – επιχειρηματίες. Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) διαχειρίζονται τα δικαιώματα τόσο των δημιουργών αλλά και όσων είναι δικαιούχοι συγγενικών δικαιωμάτων, εφόσον είναι νόμιμοι κάτοχοι αυτών των δικαιωμάτων.
Ποια καταστήματα χρειάζονται άδεια για να παίξουν μουσική δημόσια ;
Κάθε είδoυς επιχείρηση πoυ χρησιμοποιεί ή και εκμεταλλεύεται δημόσια μουσική είναι υπόχρεη απέναντι στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης. Τέτοια είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κέντρα διασκέδασης, club, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, σχολές χορού, συναυλιακοί χώροι, φεστιβάλ, μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες ψυχαγωγίας (σφαιριστήρια, bowling κλπ.), χώροι εκδηλώσεων (αίθουσες συνεστιάσεων, κτήματα δεξιώσεων κλπ.), πανηγύρια, χώροι αναμονής, πάρκινγκ, εκθεσιακοί χώροι, αθλητικοί χώροι.
Τι άλλη άδεια χρειάζεται για να παίξει μια επιχείρηση μουσική δημόσια;
Για τη χρήση και τη λειτουργία μουσικής και μουσικών οργάνων χρειάζεται, επίσης, διοικητική άδεια από τους οικείους ΟΤΑ.
Τι ισχύει για την χρήση συνδρομητικής πλατφόρμας που παίζει μουσική δημόσια ;
Προσοχή!
Η χρήση οποιασδήποτε συνδρομητικής πλατφόρμας (Spotify, youtube κλπ.) για δημόσια εκτέλεση μουσικών συνθέσεων με χρήση δεν αποτελεί άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής.