Συνέντευξη με την Νταϊάνα Σακελλαρίου

2
Oct
2023
2.10.2023

Καλησπέρα σας κυρία Σακελλαρίου ! Αρχικά, μπορείτε να μας πείτε με τι ασχολείστε, σε ποιόν χώρο δραστηριοποιείστε;

Καλησπέρα σας! Είμαι σύμβουλος Strategic Brand Management κι έχω μια πολυετή επαγγελματική ενασχόληση με το International Licensing (διάθεση παγκόσμιων εμπορικών σημάτων για εμπορική χρήση) σε καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Όπως θα γνωρίζετε, ένα εμπορικό σήμα (brand/μάρκα) αποκτά αναγνωρισιμότητα και ζήτηση μέσα από την συναισθηματική σύνδεση που δημιουργεί με ένα καταναλωτικό/αγοραστικό κοινό που ταυτίζεται. Ο καταναλωτής προκειμένου να συνεχίσει να έχει αυτή τη σύνδεση τείνει να αναζητά και να αγοράζει προϊόντα που φέρουν το εμπορικό σήμα και εκφράζουν τις αξίες της μάρκας. Ο ρόλος μου λοιπόν είναι να παρέχω συμβουλευτικές υπηρεσίες στρατηγικής και να συνάπτω εμπορικές συμφωνίες για λογαριασμό της εκάστοτε μάρκας που επιθυμεί να αναπτύξει το εμπορικό σήμα σε άλλες κατηγορίες προϊόντων αποφέροντας κέρδη από τη πώληση τους και ενισχύoντας την εμπορική αξία της μάρκας.

Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας ένα περιστατικό από την επαγγελματική σας πορεία που θεωρείτε ότι έχει προσβληθεί δικαίωμά σας (σσ δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας).

Βεβαίως. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση που σημαντικά κερδοφόρα συμφωνία με μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα ρουχισμού κινδύνεψε να μην επιτευχθεί. Τούτο συνέβη διότι από αμέλεια δεν κατοχυρώθηκε εμπορικό σήμα σε συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντος σε αγορά στη Μέση Ανατολή στην οποία η προαναφερθείσα εταιρεία διατηρούσε καταστήματα. Στην ίδια χώρα δραστηριοποιούταν τοπικός έμπορας ο οποίος είχε ήδη κατοχυρώσει και εμπορευόταν το συγκεκριμένο σήμα σε μια ανεξάρτητη κατηγορία προϊόντων η οποία φαινομενικά δεν ήταν ανταγωνιστική. Παρ’ όλα αυτά, καθώς δεν μπορεί να κατοχυρωθεί ένα σήμα σε δύο διαφορετικές εταιρείες, παρά τις προσπάθειες να συμβιβαστούν με τον νομικό κάτοχο της επωνυμίας (στη τοπική αγορά), δεν μπόρεσαν να κατοχυρώσουν το σήμα και η αλυσίδα πήρε το ρίσκο να συνεχίσει την εμπορική της δράση  με κίνδυνο να είναι υπόλογη νομικά. Αυτό τους ανάγκασε να περιορίσουν σημαντικά τις ενέργειες μάρκετινγκ και επομένως να μην έχουν τα εμπορικά αποτελέσματα  που είχαν αρχικά θέσει ως στόχο επομένως τόσο ο δικαοπάροχος όσο και ο δικαοχρήστης να έχει σημαντικές απώλειες κέρδους. 

Σε τι πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό το συμβάν;

Είναι πολλοί παράγοντες. Για παράδειγμα η έλλειψη μακροπρόθεσμου προγραμματισμού δραστηριοποίησης, η παράλειψη έρευνας (της αγοράς, του ανταγωνισμού, του καταναλωτή), η ψευδής αίσθηση “οικονομίας” εφόσον η εταιρεία δεν διέθετε προκαταβολικά πόρους για το μέλλον. Κυρίως όμως έπαιξε ρόλο η έλλειψη γνώσης της νομοθεσίας που σε δεύτερο χρόνο δεν επέτρεψε στην συγκεκριμένη εταιρεία την κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων καθώς προστατευόταν η τοπική επιχείρηση. 

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ! Για κλείσιμο, να σας ζητήσουμε να δώσετε μία συμβουλή από τις εμπειρίες σας μέχρι σήμερα σε όσους ξεκινούν τώρα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα;

Κι εγώ σας ευχαριστώ. Είναι σημαντικό, πιστεύω, να υπάρχει ένα ξεκάθαρο εμπορικό πλάνο εξαρχής, που να κοιτάει σε βάθος χρόνου την ανάπτυξη του εμπορικού σήματος (3-5 χρόνια), προκειμένου να κατοχυρωθούν όλα τα σχετικά δικαιώματα εμπορικής χρήσης. Μιλάμε δηλαδή για την επωνυμία, για το πρόϊον, την κατηγορία, την χώρα, το δίκτυο πώλησης (e-commerce ή/και εμπορικό κατάστημα), το δημιουργικό (λογότυπο, style guides), την επικοινωνία και την διαφήμιση (ιστοσελίδα, hashtag, πλατφόρμες social media). Η ανάθεση ενός αντίστοιχου project, προυϋποθέτει τη συνεργασία στελεχών που να ειδικεύονται στο brand licensing, να γνωρίζουν την τοπική αγορά και τη νομοθεσία και να πλαισιώνονται απο μία νομική ομάδα που θα τους διασφάλισει με μια αναλογικά μικρή επένδυση την κατοχύρωση εμπορικών δικαιωμάτων. Μια τέτοια κίνηση δείχνει επαγγελματισμό, διασφαλίζει μελλοντικά κέρδη και πάνω απ’ όλα ψυχική ηρεμία!

Η κ. Σακελλαρίου έχει σπουδάσει διεθνές μάρκετινγκ και έχει εργαστεί για περισσότερα από είκοσι έτη σε εμπορικούς ρόλους και ηγετικές θέσεις marketing και brand licensing σε πολυεθνικές εταιρείες ψυχαγωγίας & καταναλωτικών προϊόντων και σε διεθνείς αγορές. Έχει συνεργαστεί με πάνω από 150 διεθνή εμπορικά σήματα (από την Barbie και τον Superman μέχρι την Pepsi, την Ducati και το Μουσείο Van Gogh κλπ) και έχει αποκτήσει εκτεταμένη εμπειρία στο brand licensing. Είναι ιδρύτρια της εταιρείας “Nelson Strategic Branding” μέσω της οποίας παρέχει από το 2019 συμβουλευτικές υπηρεσίες branding με εξειδίκευση στο licensing & marketing και στην ανάπτυξη νέων προϊοντων και αγορών, εστιάζοντας στις διαπολιτισμικές ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς και τον αντίκτυπο που έχουν στην καταναλωτική συμπεριφορά και στην αντίληψη της μάρκας.