Γεια σας κυρία Μαντάου! Αρχικά, μπορείτε να μας πείτε με τι ασχολείστε, σε ποιόν χώρο δραστηριοποιείστε;
Καλησπέρα σας! Ευχαρίστως, ασχολούμαι με τον σχεδιασμό και την κατασκευή υποδημάτων και την εμπορία τους μέσω ιστοσελίδων.
Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας ένα περιστατικό από την επαγγελματική σας πορεία που θεωρείτε ότι έχει προσβληθεί δικαίωμά σας (σσ δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας).
Και να ήταν μόνο ένα! Πριν χρόνια μια μεγάλη εταιρεία ξένη δραστηριοποιούμενη και στην ελληνική αγορά, αντέγραψε ένα σχέδιο μου σε σανδάλια. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για ένα πρωτότυπο και χαρακτηριστικό τότε σχέδιο, το οποίο λάνσαρα πρώτη και έναν χρόνο μετά το παρήγαγε και η εν λόγω εταιρεία. ‘Επειτα ακολούθησε και μαζική αντιγραφή από άλλες μικρότερες εταιρείες, με αποτέλεσμα πλέον το συγκεκριμένο σχέδιο να έχει κατακλύσει την αγορά. Ένα παρόμοιο περιστατικό μου έχει συμβεί και με εγχώρια εταιρεία, με την οποία μοιραζόμαστε το ίδιο αγοραστικό κοινό, η οποία έθεσε προς πώληση δερμάτινο σανδάλι με ιδιαίτερο, για τα δεδομένα της αγοράς χρώμα, ακριβώς ίδιο με το δικό μου λίγους μήνες αφότου το είχα κυκλοφορήσει.
Επίσης, μου έχει συμβεί και το αντίστροφο, δηλαδή να με κατηγορήσει για αντιγραφή μέρους προϊόντος μεγάλη ξένη εταιρεία με αποτέλεσμα να πρέπει να σταματήσω την πώληση του συγκεκριμένου μοντέλου. Η κατηγορία αφορούσε μια σόλα με χαρακτηριστική χρωματιστή ραφή, την οποία εγώ αγοράζω έτοιμη από τον προμηθευτή μου. Ο προμηθευτής βέβαια με διαβεβαίωσε ότι δεν είχε ποτέ παρόμοιο πρόβλημα και η αλήθεια είναι ότι η σόλα ήταν αρκετά διαφορετική από αυτήν της εν λόγω εταιρείας, όμως εκείνη είχε κατοχυρωμένο το σχέδιό της και δεν μπορούσα να κάνω κάτι.
Σε τι πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό το συμβάν;
Ως προς την αδυναμία μου να αντιδράσω σε αυτές τις προσβολές δικαιωμάτων μου, φταίει η δική μου αμέλεια ή και έλλειψη όρεξης/κινητοποίησης ώστε να κατοχυρώσω τα σχέδιά μου.
Σε γενικότερο επίπεδο, πιστεύω ότι το ίντερνετ ευνοεί τις αντιγραφές, πολλώ δε μάλλον όταν κάποιοι τομείς δημιουργικής δραστηριότητας δεν έχουν και απεριόριστα περιθώρια πρωτοτυπίας. Και αυτό το εκμεταλλεύονται ειδικά οι μεγαλύτερες εταιρείες αντιγράφοντας ευκολότερα τις μικρότερες, οι οποίες συνήθως έχουν είτε άγνοια επί των δικαιωμάτων τους είτε δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ! Για κλείσιμο, να σας ζητήσουμε να δώσετε μία συμβουλή από τις εμπειρίες σας μέχρι σήμερα σε όσους ξεκινούν τώρα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα;
Σας ευχαριστώ κι εγώ! Βεβαίως, θα πρότεινα ειδικά σε νέους δημιουργούς και σε μικρές εταιρείες, να συμβουλευτούν εξαρχής κάποιον ειδικό σε θέματα προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας τους.
Η κυρία Γιώτα Μαντάου, κάπου ανάμεσα στους τρελούς ρυθμούς της ζωής του ελεύθερου επαγγελματία και στις απαιτήσεις της οικογένειας, βρίσκει ένα ασυγκράτητο κομμάτι του εαυτού της που έχει ανάγκη να δημιουργεί. Έτσι, σχεδιάζει και κατασκευάζει παπούτσια για το brand της, “Aelia Greek Sandals”, με σκοπό κάθε φορά που τα φοράμε, τα κοιτάμε, τα πατάμε και τα.. χορεύουμε, να νιώθουμε την ίδια χαρά που νιώθει η ίδια και η ομάδα της όταν τα φτιάχνουν!