Τα ΕΕΔΔ και το σύστημα κατάταξης κλειδιών (keys)

15
Oct
2024
15.10.2024

Τα Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Δωμάτια Διαμερίσματα (ΕΕΔΔ) είναι μια νέα μορφή βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες (keys), με μοριοδότηση και με βάση τα κριτήρια που αναφέρονται στο ΦΕΚ 3119, με το 5 να είναι το υψηλότερο και το 1 το χαμηλότερο.

Όποιο δωμάτιο/διαμέρισμα επιθυμεί να λειτουργήσει ως ΕΕΔΔ θα πρέπει να συμπληρώνει κάποιες βασικές προυποθέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 1 key. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Η ελάχιστη επιφάνεια για οποιοδήποτε δωμάτιο/διαμέρισμα ανέρχεται στα 10 τ.μ., μέγεθος που αντιστοιχεί στο μονόκλινο δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένου του χώρου του μπάνιου. Ανάλογα με το είδος του δωματίου (μονόκλινο, δίκλινο, studio κ.λ.π.) το μέγεθος της ελάχιστης επιφάνειας διαφοροποιείται, όπως αναγράφεται αναλυτικά στο σχετικό νομοθέτημα.
  • Το κτήριο όπου λειτουργεί ή λειτουργούν τα καταλύματα θα πρέπει να χρησιμοποιείται αμιγώς ως ΕΕΔΔ. Κατ’ εξαίρεσιν επιτρέπεται να λειτουργούν στο ίδιο κτήριο άλλες επιχειρήσεις ΕΕΔΔ καταστήματα αισθητικής ή εμπορικά, εφόσον εξασφαλίζεται η λειτουργική τους αυτονομία και ξεχωριστή είσοδος/έξοδος. Επιπλέον, επιτρέπεται η ύπαρξη ενός καταλύματος εντός του κτηρίου, στο οποίο διαμένει ο ιδιοκτήτης ή αυτός που επωφελείται επιχειρηματικά από την ΕΕΔΔ.
  • Δεν περιλαμβάνεται κάποιος όρος για αναγκαστική ύπαρξη ανελκυστήρα ή συγκεκριμένου μεγέθους σκάλα, εντός του κτηρίου.
  • Το ανώτατο μέγεθος του κτηρίου που επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται οι ΕΕΔΔ είναι κτήριο έως 30 δωματίων, συμπεριλαμβανομένων των σαλονιών που περιλαμβάνουν κρεβάτια προς ενοικίαση.
  • Επιτρέπεται σύσταση ΕΕΔΔ σε κάθετες ιδιοκτησίες, εφόσον κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται από την πράξη σύστασης ή τον κανονισμό συνιδιοκτητών.

Τα κριτήρια για την βαθμολόγηση των ΕΕΔΔ και την κατάταξη τους σε κλειδιά αναφέρονται αναλυτικά στο σχετικό ΦΕΚ.