Joint Venture / Κοινοπραξία

23
Oct
2024
23.10.2024

Σύνηθες είναι πλέον το φαινόμενο τα πρόσωπα της δημοσιότητας και οι επιχειρήσεις να επιλέγουν την δημιουργία joint ventures έναντι κλασσικών μορφών αδειοδοτήσεως, δηλαδή licensing. Οι πιο διαδεδομένοι τομείς είναι αυτός του Αλκοόλ, της Ομορφιάς, της Υγείας και Ευεξία, ενώ ανερχόμενοι είναι επίσης αυτοί των Φαγητών και Ποτών, καθώς και των προιόντων για κατοικίδια και ζώα.

Κατ’ αρχάς τι είναι το Joint Venture; Είναι η σύμβαση κοινοπραξίας, η οποία συνάπτεται από κοινού μεταξύ περισσοτέρων φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία στοχεύουν στην επίτευξη ορισμένου κοινού σκοπού, διατηρώντας ωστόσο το καθένα από αυτά την αυτοτέλεια και την νομική προσωπικότητα τους. Μέσω της σύμπραξης των ενεργειών τους στοχεύουν στην επίτευξη ενός καλύτερου οικονομικού αποτελέσματος.

Για τη σύσταση Κοινοπραξίας απαιτείται έγγραφος τύπος, αρκεί όμως και ιδιωτικό έγγραφο. Πρόκειται είτε για αστική είτε για εμπορική εταιρία αναλόγως με την εμπορικότητα ή μη του επιδιωκόμενου σκοπού. Εάν ο σκοπός της συνίσταται στην άσκηση κατά συνήθεια εμπορικών πράξεων, θα πρόκειται για εμπορική. Εάν συνάγεται εμπορικότητα, θα εμπίπτει στο πεδίο του εμπορικού δικαίου και συνακόλουθα θα πρέπει να υπαχθεί σε έναν από τους εταιρικούς τύπους που αναγνωρίζονται από το εμπορικό δίκαιο και θα εφαρμόζονται οι εκάστοτε διατάξεις. Εάν αντιθέτως από τη φύση και το σκοπό της δεν συνάγεται εμπορικότητα, θα αντιμετωπίζεται ως αστική εταιρία και θα διέπεται από τις αντίστοιχες διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Ο λόγος που επιλέγεται όλο και περισσότερο αυτή η μορφή συμβάσεως έναντι του licensing είναι η πιο άμεση σύνδεση που δίνεται στα μέλη της συμβάσεως με τον σκοπό της επιχείρησης-κοινοπραξίας και την οικονομική ευημερία της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα και ο κίνδυνος της υπονόμευσης της επιχείρησης από το δημόσιο πρόσωπο, αφού αν αυτή ζημειωθεί, ζημιώνεται και το ίδιο, άμεσα. Άρα, πρόκειται για μία εναλλακτική που συνδυάζει τα προνόμια του licensing (άρθρο, «Τί είναι το licensing;») , με το όφελος του ισομερισμού των εμπορικών και άλλων κινδύνων μεταξύ των μερών.

Φυσικά, σκοπός αυτών των συμβάσεων δεν είναι μόνο το περιεχόμενο που έχει μία αντίστοιχη σύμβαση licensing, αλλά αυτό είναι συνήθως σημαντικό σημείο τους. Οι κύριοι αδειοδότες μπορούν να δρουν ως υποπράκτορες, και οι προμήθειες είναι συχνά χαμηλότερες λόγω της διάχυσης των κερδών. Εκτός από ένα μερίδιο από τα κέρδη, τα πρόσωπα της δημοσιότητας συνήθως λαμβάνουν και μια ελάχιστη εγγύηση, η οποία καταβάλλεται σε βάθος χρόνου.