Συνέντευξη με την Αλεξία Καλογεροπούλου

7
Nov
2023
7.11.2023

Καλησπέρα σας κυρία Καλογεροπούλου. Αρχικά, μπορείτε να μας πείτε με τι ασχολείστε, σε ποιον χώρο δραστηριοποιείστε;

Καλησπέρα σας. Δραστηριοποιούμαι στον χώρο της δημοσιογραφίας, της συγγραφής και της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας ένα περιστατικό από την επαγγελματική σας πορεία που θεωρείτε ότι έχει προσβληθεί δικαίωμά σας, διανοητικής ιδιοκτησίας ή και κάτι άλλο.

Δεν είναι κάτι που έχει συμβεί μια φορά μόνο. Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να αναφερθώ σε περισσότερα από ένα περιστατικά. Συγκεκριμένα, έχω δει άρθρα μου στο διαδίκτυο αναδημοσιευμένα, χωρίς να αναφέρεται το όνομά μου. Έχω δει, επίσης, δημοσιευμένα άρθρα μου στο διαδίκτυο, στα οποία αναφέρομαι ως συντάκτρια αλλά υπάρχουν αλλαγές στο κείμενο, για τις οποίες δεν ρωτήθηκα ποτέ. Τέλος, έχει συμβεί να μοιραστώ με email ένα μικρό βιβλίο για παιδιά που είχα γράψει και να το δω να κυκλοφορεί σχεδόν ίδιο κατά το πρώτο ήμισυ, με την υπογραφή άλλης συγγραφέως, η οποία ως τότε δεν έγραφε παιδικά βιβλία για τις συγκεκριμένες ηλικίες ούτε έγραψε ποτέ ξανά. 

Εννοείται ότι μπορείτε να αναφέρετε και περισσότερα περιστατικά και σας ευχαριστούμε που μας τα εμπιστεύεστε. Ταυτόχρονα λυπούμαστε που έχετε έρθει σε αυτή την θέση. Αν μας επιτρέπετε κι εμάς, σε τι πιστεύετε ότι οφείλονται αυτά τα συμβάντα;

Στην έλλειψη σεβασμού απέναντι στη διανοητική ιδιοκτησία, αλλά και στην άγνοια των κανόνων που ρυθμίζουν τα δικαιώματα των δημιουργών. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι επειδή κάτι υπάρχει στο διαδίκτυο μπορούν να το μοιραστούν ελεύθερα χωρίς να αναφέρουν καν τον συγγραφέα. Επιπλέον, το διαδίκτυο παρέχει και την ευκολία αντιγραφής ή μοιράσματος ενός κειμένου, χωρίς κόπο, αφού δεν χρειάζεται πληκτρολόγηση, όπως θα συνέβαινε για παράδειγμα αν η αντιγραφή γινόταν από  ένα βιβλίο ή κάποιο άλλο έντυπο μέσο. Είναι απλώς δύο κουμπιά: copy, paste!

Πραγματικά! Σας ευχαριστούμε και πάλι για την συζήτηση. Για κλείσιμο, να σας ζητήσουμε να δώσετε μία συμβουλή από τις εμπειρίες σας μέχρι σήμερα σε όσους ξεκινούν τώρα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα; 

Θα συμβούλευα να έχουν στο πλευρό τους κάποιον εξειδικευμένο νομικό σύμβουλο που θα τους κατευθύνει όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν εγκαίρως, προκειμένου να προστατεύσουν τα διανοητικά τους δικαιώματα. 

Η Αλεξία Καλογεροπούλου είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκπαιδεύτρια ενηλίκων. To motto της είναι “Όσο ζω, μαθαίνω!”.