Απόφαση ΔΣΑ – Αποχή δικηγόρων (21.10.24-29.10.24) από διαταγές πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους Τραπεζών και Funds

21
Oct
2024
21.10.2024

Κατά τη συνεδρίασή του στις 17 Οκτωβρίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επανέλαβε τη διαχρονική του θέση για την προστασία των οικονομικά ευάλωτων πολιτών και δανειοληπτών. Αυτό έγινε ως απάντηση στις πρόσφατες ενέργειες των τραπεζών, των funds και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Servicers) που επιδιώκουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του «Ελληνικού Κτηματολογίου», προσπαθώντας να αποκλείσουν τους δικηγόρους που έχουν το συγκεκριμένο δικαίωμα πρόσβασης στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την κίνηση.

Η νομική κοινότητα έχει εκφράσει σταθερά τη διαφωνία της με τις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 4738/2020), ο οποίος δεν εξασφαλίζει επαρκή προστασία για τους ευάλωτους οφειλέτες, ιδιαίτερα για την κύρια κατοικία τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκληση για αποτελεσματική νομοθετική προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και για επέκταση του ρυθμιστικού πλαισίου του άρθρου 938 ΚΠολΔ σε περιπτώσεις που σήμερα εξαιρούνται.

Ακολούθως, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ αποφάσισε:

  • Τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής από την κατάθεση και τη συζήτηση υποθέσεων εγγραφής (όχι όμως και εξάλειψης) από την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 έως και την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024, όσον αφορά τις προσημειώσεις (τόσο των πληρεξουσίων δικηγόρων όσο και των δικηγόρων που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο του Ν. 5095/2024), καθώς και αναστολή από τις υποθέσεις εξάλειψης προσημειώσεων.
  • Τη στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου έως και την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024 από την κατάθεση για την έκδοση και από την επίδοση διαταγών πληρωμής και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης από τράπεζες, funds και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.
  • Επιπλέον, δεδομένου ότι η κατάσταση μετά την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη στα δικαστήρια της Αθήνας δεν έχει ουσιαστικά βελτιωθεί και παραμένουν πολλά ζητήματα αρρύθμιστα, αποφάσισε τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής από τις 22 έως και τις 29 Οκτωβρίου 2024:

Από την εκδίκαση όλων των υποθέσεων στις περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και στα πρώην Ειρηνοδικεία, εκτός του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Από την εκδίκαση ανακοπών που εκδικάζονται στο ισόγειο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών, πινάκια ΟΔΑ (αιθ. 17) και ΟΓΑ (αίθ. 16).