Τι θα αλλάξει από το 2025 για τα Airbnb σύμφωνα με τον νέο νόμο;

11
Oct
2024
11.10.2024

Από την 1/1/2025 θα υπάρξει πάγωμα στην έκδοση νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν θα μπορούν δηλαδή να εκδόσουν ΑΜΑ οι ενδιαφερόμενοι, σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας και ειδικότερα στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας.

Αναλυτικά οι περιοχές που υπάγονται στο πάγωμα είναι οι εξής:

Πρώτο δημοτικό διαμέρισμα: Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη.

Δεύτερο δημοτικό διαμέρισμα: Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι

Τρίτο δημοτικό διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ

Τα προϋφιστάμενα καταλύματα με άδεια βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν επηρεάζονται από τα νέα μέτρα και μπορούν να συνεχίζουν να λειτουργούν κατά το 2025.

Επίσης, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο το τέλος αυξάνεται από τα 1,5€ ανά διανυκτέρευση στα 8€, το οποίο εν δυνάμει μεταδίδεται σε επιπλέον επιβάρυνση του επισκέπτη, εκτός αν η επιβάρυνση απορροφηθεί από τον ιδιοκτήτη.

Για την περίοδο από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο η επιβάρυνση τετραπλασιάζεται από τα 0,5€ ανά διανυκτέρευση στα 2€.

Ακόμη, η τριετής απαλλαγή από το φόρο ενοικίου, η οποία θα εφαρμοστεί από την πρωτοχρονιά του 2025, θα ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα προηγούμενα 3 χρόνια διέθεταν τα ακίνητα τους για βραχυχρόνια μίσθωση και αποφασίζουν πλέον να περάσουν στην μακροχρόνια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μίσθωση των ακινήτων να πραγματοποιηθεί σε κύρια κατοικία για τρία χρόνια και το μισθωτήριο να υπογραφεί πριν μπει το καινούριο έτος.

Το μέτρο αυτό μετά την πάροδο του ενός έτους θα επαναξιολογηθεί για να διαπιστωθεί αν πρέπει να παραταθεί ή ακόμη και να επεκταθεί σε άλλες περιοχές.